Trendurile anului 2014 in materie de design

flat-design-2014Chestionati cu privire la noutatile pe care 2014 le va aduce in materie de design, o serie de designeri renumiti din intreaga lume au raspuns acestei intrebari pentru site-ul iStock.

Parerile acestora nu ar trebui sa ne surprinda, in special fiindca in ultima perioada se observa atat in printuri, cat si in web design o trecere treptata de la un continut incarcat la unul mai aerisit, simplu si elegant.

Dintre raspunsurile celor chestionati am ales doar cateva pe care noi le-am considerat reprezentative pentru nouatile anului ce tocmai a inceput. Astfel, un graphic designer din Italia mentiona ca in anul 2014 se va prefera „simplitatea” datorita multitudinii de produse noi, cu un design din ce in ce mai rafinat, ceea ce face necesar ca informatia transmisa sa fie concisa si cu o claritatea vizuala ridicata. In acest sens, simplitatea va deveni cel mai inalt nivel de sofisticare, spune acesta.

Din Australia, un alt designer considera ca noul an va duce la alegerea Flat Design-ului in detrimentul design-ului 3D sau a celui skeuomorphic. Aceasta tendinta s-a observat si parcursul anului 2013, cand design-ul simplificat, minimalist, cu accent pe culorile vii, imagini plane 2D, focusare pe prezentarea grafica a textelor a luat locul celui incarcat, 3D, care dorea sa atraga vizitatorii prin imagini impresionante, realiste, adesea de mari dimensiuni. Mai multe detalii despre ceea ce reprezita conceptul de Flat design pot fi gasite aici.

flat-design

Un alt specialist in design, de data aceasta din Marea Britanie, considera ca 2014 va duce la imbunatatirea functiilor parallax scrolling-ului. Aceasta tehnica este din ce in ce mai frecvent folosita in web design-ul actual, evoluand din animatia traditionala inca din anii 1930. Aceasta tehnica presupune ca imaginile din fundal se misca mai incet decat cele din prim plan, ceea ce creeaza o impresie de profunzime. O serie de exemple de site-uri ce folosesc aceasta functie pot fi gasite pe awwwards.

parallax-scrolling

Tot din aceeasi tara vine o alta parere care confirma faptul ca totul se desfasoara cu rapiditate, schimbarile producandu-se de la o zi la alta. Acesta considera ca, pe viitor, prezentarile video nu trebuie sa aiba mai mult de 5-7 secunde, iar acestea vor lua locul clipurilor lungi incarcate care circula pe retelele sociale.

Acestea sunt doar cateva dintre trendurile noului an. O mare parte din cele afirmate de catre specialistii in design se regaseste atat in web design, cat si in design-ul printurilor, cuvintele cheie al anului 2014 fiind minimalism si rafinament.