Evolutia lui Mos Craciun in printuri

Mos Craciun printuriIndiferent in ce parte a lumii traim, peste tot exista in cultura populara un personaj generos care rasplateste faptele bune ale copiilor si adultilor. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de personaje este Mos Craciun, cel despre care se spune ca aduce cadouri copiilor cuminti in seara de Craciun, atunci cand acestia dorm. Imaginea cea mai des asociata acestui personaj de traditie este cea a unui batranel rotofei, cu barba alba, imbracat intr-un costum rosu, insa modul in care acesta a fost redat de catre graficieni a fost diferit de la un secol la altul, pana la forma din zilele noastre existand multiple alte reprezentari.

O prima reprezentare a lui Mos Craciun dateaza din secolul al XIII-lea. Cel ilustrat in icoana de mai jos este Sfantul Nicolae, cel de la care Santa Claus isi trage numele (Sinterklaas abreviere a Sint Nikolaas) cunoscut pentru faptul ca facea cadouri in secret nevoiasilor. In varianta olandeza a povestii Mosului, acesta apare aducand cadouri copiilor, ducand cu el un toiag, zboarand peste acoperisuri, ascultand la horn daca au fost sau nu cuminti copii.

In Marea Britanie, Mos Craciun il are ca stramos pe „Father Christmas”, cel cunoscut pentru faptul ca aducea bunadispozitie, nu si cadouri.

mos craciun printuri

Father Christmas – 1658

sfantul nicolae

Sf. Nicolae, 1810

Un Mos Craciun aproape de imaginea pe care o stim astazi a aparut pentru prima data in 1863 ca o ilustratie creata de Thomas Nast intr-un numar al cotidianului Harper’s Weekly, personaj care impartea cadouri soldatilor de pe front. Nast, in 1885, este cel care a stabilit ca resedinta lui Mos Craciun se afla la Polul Nord.

Thomas Nast

Un personaj asemanator apare si in reclama la Sugar Plums din 1968 in care se spune ca au fost folositi si renii pentru prima data.

reni

Santa Claus Sugar Plums

In secolul al XX-lea incepe sa creasca numarul imaginilor cu Mos Craciun, la inceput sub forma imaginilor de pe copertile de carti, urmand sub forma ilustratelor, felicitarilor si posterelor sau afiselor de propaganda.

Santa Claus Puck

Santa Claus de Frank A. Nankivell in Puck, v. 52, no. 1344 (December 3 1902)

ilustratie japoneza mos craciun

Ilustratie japoneză a lui Mos Craciun, 1914

mos craciun razboi

Insa, de departe cea mai populara imagine a lui Mos Craciun este cea promovata de catre Coca-Cola. Coca-Cola va disemina de-a lungul anilor astfel de portrete ale lui Mos Craciun in presa scrisa. Chiar in prezent, Coca-Cola utilizeaza imaginea lui Mos Craciun in spoturile publicitare realizate cu ocazia sarbatorilor de iarna, patrunzand astfel de fiecare data in casa noastra, chiar si in perioada sarbatorilor de iarna.

mos craciun coca cola