Tot ce trebuie sa stii despre procesul de imprimare

Untitled-5Exista o multime de lucruri de care trebuie tinut cont atunci cand vine vorba de realizarea unui print. Un grafic designer specializat in crearea de grafica pentru print se ocupa cu un set intreg de intrebari si probleme diferite de cele ale unui designer specializat in materiale web.

In industria tipografica, obtinerea unui print de calitatea nu depinde numai de atentia si utilajele folosite, ci si de modul in care partea grafica a fost conceputa. Un rezultat calitativ se obtine doar in momentul in care intre designer si DTP-ist exista o buna comunicare.

Un designer grafic trebuie sa inteleaga atat termenii utilizati intr-o tipografie, cat si modul in care este obtinut produsul final. Astfel, el trebuie sa fie familiarizat atat cu procesul de imprimare, cat si cu serviciile de finisare.

In randurile ce urmeaza, vom prezenta cateva aspecte cu care orice grafic designer specializat in crearea de grafica pentru print trebuie sa fie familiarizat.

Print vs Web

Realizarea graficii pentru piata de print fata de cea pentru web este o experienta complet diferita. Pentru a intelege mai bine aceste diferente, cele doua pot fi comparate in functie de tipurile de media, public, aspect, culoare, tehnologia utilizata in expunerea mesajului final, precum si avantajele oferite de fiecare tip de mediu in parte.

Print digital sau tiparul digital

Metodele moderne de imprimare, cum ar fi cea laser si imprimarea cu jet de cerneala sunt cunoscute sub numele de printare digitala. In imprimarea digitala, o imagine este trimisa direct la imprimanta folosind fisiere digitale. Mai multe informatii despre aceasta tehnica de printare pot fi gasite pe site, in sectiunea Tipar digital.

Procesul de imprimare sau Litografie Offset

Litografia offset este un proces de imprimare utilizat pentru printarea pe o suprafata plana, folosind placile de tipar. Imaginea este transferata la o placa de imprimare, care poate fi facuta dintr-o varietate de materiale cum ar fi metal sau hartie. Placa este apoi tratata chimic astfel incat numai zonele de imagine vor accepta cerneala.

Pregatirea documentului pentru imprimare sau DTP

DTP, acronimul de la Desktop Publishing, se refera la pregatirea fisierelor pentru imprimare. In functie de tehnologia de printare folosita exista diversi pasi care trebuie parcursi atunci cand se verifica fisierul si se realizeaza machetarea. O descrierea detaliata a aestui proces poate fi gasit in aceasta pagina.

Obtinerea culorii dorite

O problema comuna, care trebuie sa fie tratata cu atentie, este diferenta dintre culoarea de pe ecranul calculatorului si cea de pe hartie. Aceasta diferenta este determinata de sistemele diferite de culoare utilizate de cele doua medii (RGB si CMYK). Chiar daca monitorul este calibrat corect si potriveste culorile cat mai bine posibil, apar diferente daca fisierul nu este lucrat utilizand sistemul de culoare CMYK. Pentru acuratetea culorii obtinute prin printare, designer-ul trebuie sa lucreze grafica ce urmeaza sa fie printata utilizand sistemul de culoare CMYK, nu RGB.