Lorem ipsum sau macheta standard a industriei tipografice

loremV-ati intrebat vreodata care este istoria celui mai utilizat text din industria tipografica? Cum a aparut si care e semnificatia acestor cuvinte? Am fost curiosi si am aflat cateva detalii interesante despre Lorem ipsum.

Lorem ipsum are o istorie indelungata, utilizarea lui datand undeva in secolul al secolul al XVI-lea, la inceput fiind folosit numai in tipografii de catre culegatori. Surprinzator este faptul ca acest text a supravietuit in timp, fiind utilizat in prezent de catre designerii grafici ca un text cu aspect neutru. Astfel, pana la varianta finala a textului, il gasim in brosuri, in pliante sau in alte materiale tipografie.

Inca din secolul al XVI-lea, Lorem Ipsum a fost utilizata ca macheta
industriei tipografice. Acest text a supravietuit in timp fiind utilizata de-a lungul

Se spune ca Lorem ipsum nu este un sir de cuvinte fara semnificatie, fragmentul original din care provine fiind mai vechi de 2000 de ani, apartinand lucrarii  lui Cicero, De Finibus Bonorum et Malorum. Chiar daca opinia publica a catalogat mult timp acest text ca unul fara sens, descoperirea originii acestuia ii este datorata lui Richard McClintock, profesor de limba latina in Statele Unite ale Americii.Totusi, ne intrebam ce ii determina pe designerii grafici sa utilizeze un paragraf din limba latina in locul unor texte din limba proprie.

Utilizarea acestui text este determinata, in primul rand, de faptul ca evaluatorului i se permite sa faca o estimare obiectiva, corecta a aspectului grafic a unei tiparituri, fara a fi influentat de mesajul textului. In al doilea rand, este destul de complicat sa se improvizeze de fiecare data sau sa se utilizeze o insiruire de cuvinte de genul ”aici va fi text”.

Cum il folosim?

Exista o serie de site-uri ce genereaza texte sub forma Lorem ipsum. Totusi, pentru ca textul utilizat sa nu contina nimic stanjenitor ascuns printre randuri sau pentru a nu repeta in mod excesiv bucati de text, recomandam utilizarea acestui generator, care este conceput pe baza unui dictionar de 200 de cuvinte din limba latina.