Termeni tipografie: faltuire, biguire, brosare

biguire mapa de prezentareAtunci cand vorbesti cu un membru al echipei noastre, cu siguranta il vei auzi pronuntand tot felul de termeni ce necesita explicatii pentru a fi intelesi.

Daca lucrezi intr-un departament de marketing, cu siguranta ai inceput sa te familiarizezi cu limbajul utilizat intr-o tipografie, insa, uneori, e bine sa ai o explicatie suplimentara pentru a nu exista probleme de comunicare.

Primul articol din acesta serie va urmari oferirea unor explicatii pentru termeni precum faltuire, biguire si brosare.

Astfel, daca nu stiai ca faltuirea e recomandata doar pentru hartie de pana la 150 gr/mp, atunci iti recomandam sa citesti randurile urmatoare. 

Faltuire

Incepem cu un termen care, chiar daca te sperie la prima auzire sau citire, trebuie privit in relatie de sinonimie cu plierea; este vorba de faltuire. Intr-o tipografie care ofera servicii de finisare calitative, plierea colilor de hartie va fi realizata cu ajutorul unor masini de faltuit. In aceasta situatie vorbim despre un proces de faltuite mecanica. Pe scurt, faltuirea este procesul de pliere sau indoire a colilor de hartie. De obicei, faltuirea mecanica e recomandata pentru coli de pana la 150 gr/mp.

Procesul de faltuire (indoire sau pliere) e utilizat, in special, in cazul pliantelor (cele pana in 150 gr/mp) care pot fi indoite sub diverse formate: bifold, trifold, tip fereastra sau gate-fold, pliate sub forma de Z sau M.

Biguire

In cazul comenzilor de mape de prezentare, ii aud pe colegii mei din vanzari intreband clientii daca vor mape cu un singur sau cu doua biguri. Recunosc, ca biguirea e pe locul doi in topul cuvintelor care m-au speriat cand am intrat pentru prima data in contact cu domeniul tipografic; pe primul loc ramane faltuirea.

Biguirea reprezinta tot un proces de finisare a materialelor tipografice, care ajuta la plierea ulterioara a unei coli de hartie. Bigul este un marcaj realizat prin intermediul unui utilaj special ce permite indoirea cu usurinta a unui carton sau hartie. Biguirea e recomadata pentru cartoane a caror grosime este peste 150 gr/mp.

Revenind la mapele de prezentare, acestea pot fi realizate cu un singur big (atunci cand in ele urmeaza sa fie puse intre 5 si 9 coli A4) sau cu doua biguri (cand dorim sa punem intre 20 si 25 de coli A4).

Brosare

Incheiem prima serie de cuvinte explicate cu termenul brosare. Brosarea se poate realiza automat sau manual si se refera la lipirea unor coli de hartie cu termoclei sau aracet. Un exemplu este cel al cartilor; majoritatea sunt legate prin brosare. Brosarea mai este utilizata si in cazul brosurilor sau a notesurilor, insa numarul de pagini trebuie sa fie suficient de mare pentru a recomanda aceasta metoda de prindere.

Continuam, in articolul urmator, cu alti termeni din domenziul tipografic. Ne propunem sa oferim explicatii pentru stantare, perfor, plastifiere. Daca ne vin alte idei pana data viitore, marim lista si cu alte cuvinte mai putin cunoscute, dar utilizate in lumea tipografica.