Semne de carte elegante

Untitled-5In ciuda popularitatii Amazon Kindle-ului, Barnes & Noble Nook-ului, Apple iPad-ului si a altor tablete, exista inca multe persoane care se bucura de lectura cartilor in mod traditional. Pentru acestea actul de lectura nu se refera doar la a citi carte ci, de asemenea, de a simti la atingere paginile elegante, netede sau cartonate, greutatea cartii, transformarea fizica a cuvintelor si ideilor si, bineinteles, mirosul de cerneala tiparita pe hartie.

Pentru astfel de cititori, lectura nu este un simplu divertisment; este o experienta care include simturile, un mod de eliberare de stres, de relaxare si de emotie, toate intr-o singura activitate.

Datorita acestor persoane care inca apreciaza valoarea adaugata oferita de printul pe hartie credem ca industria tiparului de carte nu va disparea niciodata. Alegerea cartii de pe raftul librariei, achizitia ei, rasfoirea paginilor, utilizarea unui semn de carte si altfel astfel de experiente sunt posibile doar in cazul cartilor tiparite.

Pentru astfel de cititori pasionati, graficienii, dar si tipografii contribuie la crearea experientei de lectura. Partea grafica trebuie sa atraga si sa fie in concordanta cu tema abordata in carte. In acest context, un alt alement de care trebuie sa se tina cont in momentul conceperii graficii este semnul de carte. Pentru multi, un semn de carte este aproape la fel de esential ca lectura unei carti; fara el, experienta lecturarii nu este completa.

Pe piata actuala, majoritatea cartilor sunt livrate cu semne de carte, insa aceste produse pot fi achizitionate si separat. Tipografiile si designerii grafici incearca sa realizeze modele din ce in ce mai inedite care sa satisfaca o gama cat mai variata de gusturi. Un cititor pasionat are o adevarata colectie nu numai de carti, ci si de semne de carte.

In mediul online, o serie de bloggeri au organizat o „expozitie” a semnelor de carte. Fiecare vine cu o poveste proprie si ascunde in spate o valoare sentimentala deosebita. Sunt semne de carte realizate sub diverse forme, semne de carte tiparite cu diverse citate, semne realizate sub forma de carti postale sau semne de carte magnetice.

Tehnologiile actuale de printing permit realizarea unor astfel de produse personalizate in functie de preferintele cititorilor. Semnele de carte pot fi tiparite cu propria grafica, pot fi decupate, lacuite selectiv, plastifiate astfel incat produsul final sa fie unul unic.