Secretul unui print de calitate

rightSecretul unui print de calitate nu consta doar in aparatele performante ale tipografiei, ci si in relatia dintre tipografie si designer. In momentul in care pregatesti un fisier pentru tipar trebuie sa gasesti o balanta intre creativitate si regulile impuse de cei de la tipografie. Daca reusesti sa faci acest lucru, in final, vei avea un print de calitate. Exista o serie de greseli ce trebuie evitate in momentul in care pregatesti un fisier pentru tipar.

1. Una dintre cele mai frecvente astfel de erori se refera la marginile de taiere. Printre primele lucruri pe care trebuie sa le faci, atunci cand incepi conceperea unui print, este stabilirea marginilor de taiere impuse de tipografie, tocmai pentru a evita trunchierea imaginilor sau modificarea fisierului. Fie ca vorbim de carti de vizita, de mape de prezentare, de flyere sau de orice alt material tipografic trebuie sa utilizam marginile de taiere.

2. O alta problema intalnita este calitatea redusa a imaginilor trimise spre tipar. Pentru un print de calitate avem nevoie de imagini de calitate. In caz contrar, asteptarile nu pot fi satisfacute. In acest sens, recomandam ca imaginile trimise spre printare sa aiba minimum 300 dpi.

3. Neconvertirea fisierelor in CMYK reprezinta cea de-a treia greseala ce trebuie evitata. Chiar daca ne-am obisnuit cu ecranul calculatorului, care ne transmite imaginile in RGB (Red, Green si Blue), in momentul in care tiparim un fisier acesta trebuie sa fie convertit in CMYK. Din acest motiv, recomandam sa lucrati chiar de la inceput in acest model de culoare.

4. Converteste fonturile utilizate este ultima recomandare pe care o facem in acest articol. Daca cumperi sau gasesti free un anumit font, pe care vrei sa-l folosesti, nu uita, ca la final, sa realizezi conversia acestuia. De ce trebuie sa faci acest lucru? Fiindca exista posibilitatea ca tipografia sa nu aiba fontul utilizat de tine. Pentru a evita acest lucru, converteste toate fonturile inainte de a trimite fisierul spre tipar.

Sper ca aceste reguli sa fie utile si respectarea lor sa faciliteze obtinerea unui print de calitate.