Postere care fac istorie

postere-cunoscuteIn articolul din aceasta saptamana ne propunem sa va prezentam unele din cele mai interesante postere create de-a lungul ultimilor 100 de ani.

De la prezentarea banditilor Vestului Salbatic, la reclama unor produse de cosmetica, posterele exista de doua secole, insa utilizarea lor cu scop publicitar a devenit o practica raspandita abia in secolul al XX-lea. In cele ce urmeaza, va vom prezenta 6 din cele mai memorabile postere.

Afisul “We Can Do It” nu a fost prea popular in perioada crearii sale, în anii `40. Insa, in perioada anilor `70-`80, imaginea artistei Geraldine Doyle, iconica perioadei de razboi, a devenit un simbol al luptei pentru drepturi egale pentru femei la locul de munca, un simbol al feminismului. Interesant este ca pana in anii `80, artista nu a stiut ca ea a fost cea care a inspirat crearea acestui poster, fotografia cu ea intr-o fabrica fiind preluata de un grafician din presa vremii.

Chiar si in prezent aceasta imagine este folosita in postere pentru campanii politice, de catre organizatiile feministe dar apare si in filme cu super-eroi precum „Captain America: The First Avenger”.

afis feminist

Aceasta fotografie a lui Einstein este de departe cea mai cunoscuta si populara dintre toate cele facute fizicianului. Forma fotografiei pe care o cunoastem astazi se datoreaza tot acestui cercetator, care si-a decupat propria imagine si a trimis-o ca si carte postala prietenilor. Ulterior, a aparut printul in masa a acestei imagini, sub forma posterelor, care pot fi achizitionate de la cei care detin drepturile de autor.

Einstein poster

O alta imagine reprodusa in masa, prin postere dar si pe tricouri, este cea a lui Che Guevara. Popularitatea eroului de gherila este atat de mare incat apare intr-un top al celor 10 imagini iconice din istorie, alaturi de Mona Lisa. Pana in prezent, utilizarea acestuia pe afise a fost gratuita, fotograful neimpunand drepturi de copyright, pentru a putea fi folosita liber de orice miscare revolutionara. Pe viitor insa, acesta isi propune sa o inregistreze ca marca personala, cedand drepturile familiei lui Guevara.

poster che guevara

In mod surprinzator, in Romania in anii `30 erau populare posterele tip pin-up girl ca reclama pentru stranduri sau piscine. Cea de mai jos suprinde perioada idilica si prospera dintre cele doua razboaie.

afis perioada interbelica romania

Un poster vesel, reclama a unei berarii bine cunoscuta de la inceputul secolului al XX-lea din Bucuresti, putea fi vazut pe strazile acestui oras. Remarcam vitalitatea si toate simbolurile folosite, dar si faptul ca aceste postere au fost un model pentru cele din zilele noastre la produse asemanatoare.

afis berarie

Incheiem cu un indemn de la inceputul secolului trecut si cu o recomandare. Indiferent de ce imagine si text alegeti sa imprimati, asigurati-va ca design-ul corespunde mesajului transmis, folositi un numar redus de culori si simboluri iar textul trebuie sa redea doar ideile principale pe care doriti sa le transmiteti. Tipografia Advice Media asigura o rezolutie de imprimare de mare calitate, 2400 dpi pe formate A4, A3 si SRA3 si va sta la dispozitie cu sugestii sau raspunsuri.

Sursa afise