O colectie de carti de vizita din secolul al XVIII-lea

logoIstoria cartii de vizita, asa cum o stim in forma actuala, incepe undeva in secolul  al XV-lea, in China. In acea perioada, aceste materiale, pe care le cunoastem astazi sub denumirea de carti de vizita, se numeau Meishi.

In Europa, cartile de vizita au fost folosite mai intai in Franta, in timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Pe parcursul mai multor secole, cartile de vizita au trecut prin multe transformari, atat in ceea ce priveste scopul acestora, cat si asupra design-ului.

Pentru a vedea diferenta dintre cartile de vizita actuale si cele care se utilizau in trecut, am selectat o serie de modele din secolul  al XVIII-lea. Una dintre cartile de vizita de mai jos ii apartine pictorului William Hogarth. Cartile de vizita fac parte din colectia institutului cultural Bishopsgate din Londra si, dupa cum se poate observa, difera foarte mult de ceea ce intelegem astazi prin astfel de materiale.

La inceputul secolului  al XVIII-lea, erau utilizate asa-numitele trade cards, acestea avand rolul de promovare a afacerii. Dupa cum se poate observa mai jos, aproape fiecare carte de vizita contine atat text, cat si imagini reprezentative pentru profilul afacerii promovate.

01

02

03

04

05

06

Sursa foto