Diferite tipuri de cerneluri folosite in tipografie

Untitled-4Traditionalele cerneluri pe baza de petrol sunt periculoase pentru mediu, iar acesta este motivul pentru care multe tipografii au facut trecerea la cerneluri pe baza de soia. Cerneluri pe baza de soia nu inseamna rabat de la calitate, acestea sunt capabile de a produce culori mai vii, de fapt.

Mai jos puteti citi cateva detalii despre cernelurile pe baza de soia, cat si despre alte tipuri de cerneluri folosite in tipografie.

Cerneala pe baza de soia

Cerneala pe baza de soia este o alternativa excelenta la petrol sau la cerneluri pe baza de ulei. Nu numai ca aceasta cerneala este de mare ajutor pentru mediul inconjurator dar poate fi de fapt folosita pentru a produce culori mai vibrante si mai luminoase.

Cerneala pe baza de soia este, asa cum sugereaza si numele, facuta din boabe de soia. Uleiul este rafinat si apoi amestecat cu alti compusi ecologici, cum ar fi rasinile naturale si ceara. Culorile fine si luminoase care pot fi produse cu cernelurile pe baza de soia sunt un rezultat al uleiului de soia care este mult mai clar si mai putin „gras” decat cerneluri pe baza de petrol.


Cerneala pe baza de soia, este, asa cum sugereaza si numele, facuta din boabe de soia. Uleiul este rafinat si apoi amestecat cu alti compusi ecologici, cum ar fi rasinile naturale si ceara. Culorile fine si luminoase care pot fi produse cu cernelurile pe baza de soia sunt un rezultat al uleiului de soia care este mult mai clar si mai putin „gras” decat cerneluri pe baza de petrol.

Cerneala pe baza de petrol

Cernelurile pe baza de petrol sunt mai scumpe decat cerneluri pe baza de soia si au un efect mult mai dur asupra mediului. Ele tind sa contina o cantitate destul de mare de asa numitele COV, compusi organici volatili, inclusiv toluen, benzen si xilen. Acesti compusi pot fi foarte daunatori pentru mediu, natura si oameni.

Alte tipuri de cerneluri

Cel mai comun tip de cerneala utilizat, altul decat cerneala pe baza de soia sau pe baza de petrol, este cerneala pe baza de legume. Cerneala pe baza de legume nu poate reproduce insa culorile vibrante, pline de viata care apar in creatiile in care se folosesc cerneluri pe baza de soia. Acestea, de cele mai multe ori, pot fi mai costisitoare decat cele enumerate mai sus.