Cele mai valoroase afise de film

Cateodata, chiar daca nu ne place sa recunoastem, judecam cartile dupa coperti. Recunosc, procedez asa, in special, cand, din punct de vedere grafic, copertile cartilor nu sunt foarte inspirate. Un lucru asemanator mi se intampla si atunci cand vreau sa ma uit un film. In acest moment incep cautarile, iar primul lucru de care ma lovesc sunt afisele filmelor. De multe ori, daca afisul pare respingator si ultracomercial, nu mai ajung nici pana la urmarirea trailer-ului.

Totusi, exista unele creatii cinematografice care impresioneaza prin tot ceea ce le reprezinta, inclusiv prin afise. Este cazul filmului Metropolis, al regizorului de film Fritz Lang. In 1926, pictorul german Heinz Schulz-Neudamm a realizat afisul de promovare al filmului Metropolis. Cu 7 ani in urma, in 2005, un colectionar a platit pentru achizitionarea acestui afis 690.000 de dolari. Pretul afisului a a fost influentat si de faptul ca, in afara de acesta, nu mai exista decat 3 exemplare din afisele oficiale. Doua dintre acestea se afla in muzee, iar al treilea se zvoneste ca ar fi intr-o colectie privata detinuta de Leonardo DiCaprio.

metropolis afis

Acest afis, prin pretul la care a fost achizitonat, a atins recordul in materie de vanzari, astfel, intr-un top al celor mai scumpe afise, realizat de publicatia The Guardian, afisul filmului Metropolis ocupa prima pozitie. In acelasi top, locul al doilea este detinut de afisul filmului The Mummy, aparut in 1932. Acesta a fost cumparat cu 435.500 de dolari in 1997.

the mummy

In acest top pretul afiselor scade pana la  198.000$, pretul oferit in 1993 pentru afisul filmului Frankenstein (1931), film ce se situeaza pe locul al X-lea.

frankenstein

Mai multe informatii, precum si topul integral gasiti pe site-ul The Guardian.