CMYK sau RGB?

Majoritatea programelor de grafica iti ofera posibilitatea de a alege intre doua modele de culoare:  CMYK sau RGB.
Incepem acest articol, care are rolul de a preciza cateva aspecte vis-a-vis de cele doua sisteme de culori, prin mentionarea ca cel mai bine este sa lucrati utilizand sistemul CMYK, indiferent ca realizati carti de vizita, mape de prezentare sau orice alt fel de materiale tiparite.

Cu toate ca monitoarele folosesc sistemul RGB, culorile pe care le vezi pe un monitor vor fi mai apropiate de cele tiparite daca lucrezi utilizand sistemul CMYK.

CMYK – Cyan, Magenta, Yellow, Black

CMYK este un model de culoare care are la baza patru culori: Cyan, Magenta, Yellow si Black. Prin combinarea pigmentilor celor patru culori se obtine orice culoare din spectrul vizibil.

Conform acestui model de culoare valorile culorilor Cyan, Magenta, Yellow si Black pot fi exprimate pe o scala de la 0 la 100, unde lipsa de saturatie este exprimata prin 0%, iar saturatia maxima prin 100%.

Imprimarea unei imagini se face in patru etape, pentru fiecare culoare in parte, dupa cum se poate observa si in imaginile de mai jos.

model CMYK

RGB – Red, Green, Blue

Spre deosebire de CMYK, in modelul RGB orice culoare este compusa din trei culori fundamentale: rosu, verde si albastru. In RGB culorile sunt exprimate prin valori cuprinse intre 0 si 255, reprezentand ponderile celor trei culori fundamentale.

Majoritatea materialelor tiparite cu care intrati in contact zi de zi sunt printate in sistemul CMYK.

Sursa foto